Шумбар (Šumbar)
5.0(2)

Площа водойми: 19.0 Га
Середня глибина: 4.0 м
Максимальна глибина: 7.0 м
Умови риболовлі: Платно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Ціна за добу: 700грн
Ціна за світлу пору доби: 700грн
Примітка по оплаті: 20 євро на добу
Умови для відпочинку: Цілодобова охорона, є де зарядки телефони, до місцевого магазину 10 хвилин, присутні душ і туалет, дозволено встановлювати намети.
Особливості:
Оновлено: 23 Вересня 2021

Розмір озера: 19 гектар, неправильна форма.

Характер дна: дно глиняне і дуже нерівномірне.

Глибина: до семи метрів. Глибина дуже відрізняється по водоймі.

Рослинність водойми: навколо ліс.

Наявність місць лову: на водоймі є 31 сектор але максимально може бути зайнято 16.

Риболовецький пресинг: неймовірний, люди зі всієї Європи їдуть сюди на трофейну риболовлю. Вся риба колота-переколота.

Риба: тут присутні крім власне різних видів коропа та білого амура, ще й щуки, форель, окунь та величезні соми (останніх ловили вагою понад 70 кілограмів). Фотографії трофеїв краще переглядати на офіційному вебсайті: http://www.ksr-korana.hr/galerija/index.html

Рекомендовані наживки: ???

Умови риболовлі: все як у Європі - гарний сервіс за гарну ціну. На момент написання цього опису кожна доба риболовлі вартувала 20 євро.

Проїзд: чудовий у будь-яку погоду.

Контакти: KSR «Korana» Karlovac
Domobranska 25
47000 Karlovac
REPUBLICA HRVATSKA
tel / fax: +385 47 617 122
e-mail: ksr.korana@ka.t-com.hr

Джерела в Інтернеті, де можна почитати про дану водойму: http://www.ksr-korana.hr/

Загальна інформація:

Комплекс Шумбар складається з кількох великих озер, з яких для риболовлі найважливішими є Велике озеро(власне те, що всі й називають Шумбар), Праве або Довге та Еко-озеро. Ці три водні перлини — це просто Мекка рибалок. Навколишній ліс створює особливу атмосферу і заспокоює душу

Велике або Шумбар

Це озеро неправильної форми площею приблизно 300x400 метрів, з кількома великими заплавами, островами та островцями. Глибина коливається від 1 до 7 метрів, а дно повне тріщин та залишків дерев й гілок. Вода зеленувата, її колір залежить від сезону та температури. Став доволі старий, йому понад сорок років, і, крім коропа, амура, сома, щуки, окуня, багатою білої риби. Приїхавши на риболовлю необхідно зареєструватись на охороні. Дозволяється добратися до води на машині, дозволена нічна риболовля на три снастями. Всі виловлені коропи і амури повинні бути негайно після фотографування відпущені назад у воду. Біля води можна поставити намет, але заборонено розпалювати вогонь, скидати сміття або знищувати рослинність. Також забороняється заходити у воду задля загодівлі. Більш детальніше про умови перебування тут читайте в правилах.

Цікава історія створення цього рукотворного водоймища, яка багато в чому пояснює велику кількість затоплених кущів і дерев, очеретяних островів і різких перепадів глибин від 7 до 1 метра майже вертикально з рівними підводними «столами», зарослими черепашкою. З 1969 року на місці маленького ставка, де вже водилися невеликі коропи і соми, почалася розробка глиняного родовища для виробництва кращої в Європі черепиці.

За різними даними в ставку є орієнтовно 20 тон коропа, деякі вагою понад 25 кілограм. Власний стверджує, що популяція становить 1000 особин. Два найбільших, що важать вже більше як 40 кілограм(вага коливається в залежності від сезону), мають власні імена: Сніг та Радість (Šumi i Glad).

Цікаві факти:

  1. Рибу після закінчення сезону переселяють з Великого озера у сусіднє, щоб вона там відпочивала від риболовлі. Ну, а на її місце всиляють новеньку й бодреньку;
  2. Заборонено забивати цвяхи в дерева;
  3. Гачки дозволені лише безбородові, номерів 4, 5, 6, 7, 8. А мінімальний діаметр волосіні 0.35 мм;
  4. Silveria
    Не потрібно сюди везти свої мати, господарі видають власні, як і антисептик, для запобігання занесення зарази з інших водойм;
  5. Годувати рибу дозволено лише зерновими, які готуються персоналом озера тут на місці. Це зроблено для того, щоб не заразити рибу привезеною хворобою.

Довге або Праве

Довжина близько 500 метрів і ширина близько 100 метрів. Його глибина від 1 метра вздовж берега до 6-7 метрів посередині. Дно глиняне, нерівне і повне затонулих дерев, що колись тут росли. Озеру близько двадцяти років і містить усі перераховані види риби, що й Велике озеро. Риболовля відбувається по тих же правилах, що й на Шумбарі, за винятком того, що допускається забирати малого коропа та амура. Але риба понад 8 кг повинна бути повернута до Великого озера.

Еко

Має чотирикутну форму, близько ста метрів в ширину і близько 200 метрів в довжину. Глибина близько 3,5-4 метрів. Дно глинясте з шаром намулу. Це озероа є найстарішим з усіх і бере свій початок з 1950-х років. Також багате на карпа й амура.

Загалом це дуже цікаве місце для риболовлі для тих, хто мріє про трофейного коропа!

 

Мінуси риболовлі на Шумбарі:

  • трохи далеко;
  • неможливе бронювання секторів як для членів їхнього клубу так і для всіх інших: приїжджаєш і по факту займаєш сектор або чекаєш коли звільниться;
  • доволі дорого;
  • багато різноманітних обмежень і заборон.

Плюси риболовлі на Шумбарі:

  • неймовірна трофейна риба;
  • гарна природа і віддаленість від людей.


Коментарі