Турнір «REM-2023» оз. Картар

Місце риболовлі: КарТар

Початок риболовлі: вер. 18, 2023 07:00

Кінець риболовлі: вер. 22, 2023 07:00

Тип риболовлі: Карпфішинг

Турнір «REM-2023» оз. Картар

 

Даний турнір вже багато років викликає зацікавленість зі сторони нашої команди – Carpfishing Team «Рівняни». Бажання стати володарем кубка з даного турніру не покидало нас і цього року, тому побачивши реєстрацію, а даний турнір, довго не думаючи вирішили відразу зареєструватися. Цікавості додавало те, що даний турнір мав проходити на ще невідомій для нашої команди водоймі – оз. Картар. Формат турніру, де переможець визначається по загальній вазі спійманих його найбільших семи рибах (годування лише бойлами за допомогою кобри) – все як ми любимо.

На календарі вересень місяць (пора трофеїв та трофейної ловлі), є чітке усвідомлення що ще зовсім трошки й сонячні дні змінять, дощі та трохи згодом холода та морози. На період змагань синоптик обіцяв без різких змін погоди (сонце, легкий вітерець та сприятлива для хорошого відпочинку та риболовлі температура повітря). Тому дуже хотілося ще раз цього сезону провести час разом з командою біля води, та відчути драйв та адреналін змагального процесу коропової ловлі.

 

День виїзду та жеребкування

Час до дня виїзду пролетів дуже швидко, адже після мого останнього виїзду на водойму Уляники пройшло менш як тиждень, і потрібно було вирушати вже на іншу водойму оз. Картар. Маючи якийсь мінімальний досвід рибалки на даному озері (участь в турнірі «Картар Десятка»), де нам вдалося посісти ІІ-Місце, коропову програму складати довго не потрібно було - продукція компанії Carp Catchers у вигляді варених та розчинних бойлів SKT та RED якими ми користуємося вже протягом трьох сезонів. Лишалося лише трохи скорегувати саму специфіку подачі корму відповідно до умов, сектору, та погоди, а також поведінки риби (але це все ми вже робили безпосередньо на самій водоймі).

Ранок неділі 17 вересня і ми у складі (Я, Іван та Олег) двома авто вирушили в сторону озера Картар. Цього разу вирішили протестувати нову локацію за Житомирською об'їзною – кафе «Пончики», це інший заклад однойменного «Пончика» який знаходиться по іншу сторону траси й ближче до Києва. Кухня, меню, та ціни – все те ж саме за винятком розмірів та інтер'єру самого закладу. Смачно поснідавши вирушили далі, і після п'яти з половиною годин дороги ми були вже на водоймі Картар.

Трохи згодом розпочалося жеребкування, яке пройшло в якісь такій неформальній обстановці, де сидячи на дивані поряд з будинком адміністрації Владислав Бугай керував процесом жеребкування. Команди по черзі витягували свої сектори, після чого чергу наступної команди яка повинна була витягнути свій сектор і так по черзі. Моя черга витягувати сектор настала, коли в мішку з секторами лишалася третя частина. В силу малого досвіду участі на турнірах на даній водоймі. Якихось побажань куди б ми хотіли потрапити не було, тому зануривши руку у мішок я витягнув сектор №14. Це той що знаходився поряд з тим сектором в якому ми були на минулому турнірі на даній водоймі. Особливості даному сектору надавало те, що в ньому був будиночок в якому можна було проживати під час змагань, тій команді яка потрапила в даний сектор, тому половину речей навіть не довелося діставати з автомобіля, ми розмістили свої спальні місця, кухню та лабораторію в даному будиночку. Наявність поряд вишки з wifi, та розеток і світла в будинку надавали йому ще більшого комфорту, «маленької ложки дьогтю в бочку меду» був трохи замалий помост, хоча адміністрація планує його замінити на широкий вже до початку наступного риболовного сезону.

Завдяки таким бонусам розставляти свій табір в нас не зайняло багато часу, ми з Іваном розмістилися в будинку, Олег вирішив все ж таки усамітнитися у своєму наметі. З настанням вечора, та зменшенням поривів вітру до штилю, ми взялися за маркування сектора, та визначення на нашу думку перспективних ділянок ловлі. В ході маркування спостерігалося поступове збільшення глибини до 1-1,2 метра (без урахування маркерного відводу) на відстані 130 метрів. Якихось особливих твердих ділянок дна нам не вдалося знайти, за вийнятком місцями менш в'язкого та глибокого мулу на фоні замуленості всього сектора. Тому вирішили порівняти паралельно карту яку намалювали в сусідньому секторі на попередньому турнірі та скласти ці дві картинки до кучі й тоді вже приймати рішення стосовно точок ловлі (адже між собою дані два сектори 15 та 14) були без буферної зони та мали доволі малу ширину сектора, інколи виникала думка куди розмістити четверте вудилище в такому вузькому секторі, щоб воно не заважало іншим трьом вудилищам.

Проаналізувавши своє маркування та попередню карту ми вирішили зупинитися на таких дистанціях

  • 130 м. (лівий край сектора)
  • 125 м. (трохи правіше)
  • 115 м. (центр сектора)
  • 105 м. (правий край сектора)

Паралельно ми мали точку на 50 метрах яку годували протягом дня і намагалися спіймати рибу в ночі в надії що вона буде проходити  в темну пору доби коли буде максимально тихо на водоймі.

В якості корму традиційно і без змін - Carp Catchers у вигляді варених та розчинних бойлів SKT та RED. На старті в якості оснасток використовували монтаж ковзаючий від компанії Technocarp, а з початком третьої доби вирішили покористуватися гелікоптером від Technocarp і згодом перейшли на нього всіма чотирма вудилищами. Поводок в обплітці 25lb з гачком Hayabusa K1 #4-6 на насадці розчинний бойл Carp Catchers SKT та RED (з пачки). Після закінчення всіх приготувань до старту та повечерявши, ми занурилися у свої спальники

 

Перша доба турніру. План спіймати сім залікових риб.

Ранок розпочався з кави та очікування сигналу – СТАРТ. Цього разу приймаємо рішення не годуватися коброю взагалі в надії спіймати рибу яка можливо знаходиться в секторі, а сусіди по обидві сторони активно загодовували свої точки лову. Перше клювання ми отримали близько 8.50 на перше (дальнє вудилище), але прикрий схід по відчуттях дрібної риби, і далі пауза аж до самого обіду. Наш сектор мовчав, мовчали та сектора сусідів, за вийнятком крайнього лівого 16 сектора та секторів які знаходилися на глибині та ближче до дамби (які поступово закривали таблицю своїми заліковими рибами.) Наступне клювання ми отримали лише в 13.40 і цього разу спрацювало вудилище на відстані 105 метрів, яке нам принесло першого залікового коропа вагою 8,000 (котрий спокусився на розчинний бойл Carp Catchers SKT) і потім знову тривала пауза.

Протягом дня пригрівало сонце та інколи продував слабенький вітерець, через відсутність клювань був час і трохи поспати та на приготування смачного шашлику на вечерю (який по словах Олега був цього разу просто неймовірним на смак) в поєднанні з печеною капустою яку приготувала моя мама в останній вечір перед виїздом (капуста яка робить Івана на мить щасливішою людиною, бо він її дуже полюбляє смакувати, хоча це й відбувається рідко)

Смачно повечерявши ми налаштувалися на продуктивну нічну ловлю. Перші клювання ми почали отримувати близько 23.00 (спрацювало перше вудилище)  і трохи згодом короп вагою 7,000 опинився на нашому маті, трохи згодом знову клювання на це ж саме вудилище і короп вагою 11.000 кг. (який клюнув на розчинний бойл Carp Catchers SKT). Близько 3.10, а згодом 3.40 ми отримали ще два клювання коропів вагою 8,000 та 9,000; Потрохи риба прокльовувалася і ми поступово закривали свої сім крупних риб. В основному працювало перше вудилище, ближня точка 50 метрів яку ми годували протягом дня та на яку робили ставку в ночі (поки мовчала). Аналізуючи клювання протягом ночі ми розуміли що риба заходить з лівої сторони, у сісудів в 15 секторі справи були гіршими (без клювань), сусіди праворуч теж без риби, а у нас періодичні клювання (це не могло не радувати), проте для боротьби за призи потрібно було ловити більш крупну рибу 10+, а ще краще 14-15+, яка на жаль була лише одна в нашому заліку. Ближче до ранку ми спіймали ще одного коропа вагою 5,500 і знову на перше вудилище.

Так пройшла перша доба турніру «REM-2023» на озері Картар. В нашому заліку було 7 клювань (з яких один схід та максимальний короп вагою 11,000).

За підсумками першого протоколу ми перебували на четвертому місці з незакритою таблицею по семи крупних рибах.

 

Друга доба. Завдання закрити свою таблицю та збільшувати загальну вагу.

Ранок другої доби розпочався з кави та шаурми яку вирішили приготувати з того неймовірного шашлику який залишився (експеримент з шаурмою вдався) і такий сніданок став до душі всім. А далі потрібно було щось робити, щоб покращувати свій результат.

Проаналізувавши динаміку клювань риби протягом доби, вирішили внести корективи в розміщення вудилищ, а саме змінити ліву частину та більше відкритися по лівому краю, а праву частину залишити без змін (125/130/115/105). Чому залишити праву частину без змін? Висовуватися далі ми не хотіли, адже не хотіли розмазувати корм по сектору на над дальніх відстанях, до цього всього активно почав надувати вітер з заливу (глибоководної частини водойми), і ми сподівалися що він і зсуне рибу (тому намагалися і відкритися до вітру по правій стороні сектора).

З настанням другої доби і після ранкового зважування ми беремо відразу коропа вагою 6,000 на перше вудилище з дистанції 125 метрів і тим самим закриваємо таблицю по семи рибам. І вже на даному етапі потрібно було лише ловити більш крупніших і тим самим збільшувати загальну вагу свого улову по ТОП-7.

Після того як піднявся сильний поривчастий вітер в напрямку розміщення наших секторів і ми перебували в очікуванні виходу риби з глибини, активно включилася навпаки права частина водойми і почала ловити трофейного коропа по міркам оз. Картар. Серед яких коропи вагою 14 та 15+ які робили хорошу вагу в таблицях конкурентів. На противагу конкурентам ми в період з 13.00-15.00 отримали лише три клювання  коропів вагою 5,000; які просто відразу відпускалися у воду навіть без зважування. І далі пауза аж до 21.45 – це вперше за два турніри ми отримали клювання в даному проміжку часу(але знову не заліковий короп вагою 3,000). Якщо порівнювати перші ці дві доби турніру які, хоча в кількості клювань були однаковими, але була єдина відмінність, цієї (другої) доби у нас відносно був результативний день, а от ніч на яку були всі сподівання була кардинально іншою з попередньою, по при те що перша ніч була холодною, а друга навпаки теплою ми не отримали в ночі жодного клювання за вийнятком чергового не залікового коропа вагою 5,000; Хоч і годували точки та готувалися до нічної ловлі, хоч і після кожного перезакиду вудилищ підгодовували ще, але у відповідь ми просиналися лише на звук будильника, який сповіщав нас що потрібно пере закинути вудилища.

Так пройшла друга доба турніру «REM-2023» на озері Картар. Протягом якої нам вдалося отримати вісім клювань серед яких один схід, та максимальний спійманий короп вагою 6,000; Ближня точка яку ми обловлювали в ночі результату так і не дала.

 

Третя доба. Перша хороша залікова риба.

Ранок третьої доби розпочався з кави та дискусії що варто змінити, щоб покращити нашу ловлю. Враховуючи дві попередні доби та чітке розуміння ходу риби з лівої сторони ми внесли корективи в розміщення вудилищ розвернувши їх на хід риби ліворуч та висунути їх трохи в перед, щоб спробувати половити на дальніх дистанціях (в надії що вся риба прижалася до протилежного берега). Так розмістили ми свої  вудилища

  • 120 м. ліва межа
  • 125 м. правіше (дана точка принесла нам найбільше клювань протягом всього турніру)
  • 140 м. центральна частина сектору
  • 120 м. права межа сектора (бо крайні два вудилища наших сусідів праворуч були розміщені ближче відносно нашого правого).

І трохи згодом це почало приносити свої хоч і мінімальні, але результати. Клювання об 09.40 (яких ніколи не було) на праве крайнє вудилище – коропа вагою 10,500. Ближче до обіду з дистанції 140 метрів отримуємо клювання коропа вагою 13,000; на розчинний бойл Carp Catchers SKT. Дана риба вселила якісь надії на призове місце, але ми розуміли що нам потрібно декілька таких риб. Тому ще на початку дня перейшли тільки на варений бойл в прикормці, але в невеликій кількості, адже активність риби бажала кращого.

Протягом цього дня, погода дещо змінилася – відсутність вітру, а також сонця, небо було затягнуте хмарами і на ніч передавали дрібний дощ, температура повітря суттєво не змінилася.

Ще з початком обіду Олег взявся за приготування Українського Борща, а ми займалися рештою рибацьких справ, хоча й риба не була активною, але потрібно було підгодовувати точки та постійно перезакидатися. Протягом дня ми мали ще два клювання з дистанції 140 метрів коропа вагою 9,000; та одне не засікання (де після підняття вудилища з род пода, риба відразу наче відчіплялася не давши її навіть підтягнути кілька метрів до берега). Так ми поступово наближалися до ночі третьої доби яка виявилася для нас теж провальною (одне клювання коропа вагою 5,500 об 5.30 ранку).

І по словах судді який на ранок проходив по берегу для зважування для закриття протоколів цієї доби (провальна ніч була майже у всіх команд, за вийнятком двох які спіймали по одній рибі).

Як підсумок за дану добу нам вдалося отримати сім клювань серед яких два не засікання і один бонусний короп вагою 13,025. Де станом на кінець третьої доби наша команда Carpfishing Team «Рівняни» посідала вже п'яту сходинку турнірної таблиці.

 

Четверта доба. Фінішна пряма.

Ранок четвертої доби пройшов як зазвичай, з аналізу подій які відбувалися протягом турніру в нашому секторі, і дискусії що варто змінити чи скорегувати, щоб покращити ловлю.

Побачивши що особливого результату дальня дистанція нам не дала, вирішили змістити вудилища максимально до корму і вже залишатися на даних точках до самого фінішу. Годувати продовжували далі вареним бойлом. Як і попередню добу протягом дня ми особо не ловили, поодинокі клювання приблизно в одні та ті ж самі часові рамки (для мене було не зрозуміло), чому клювання поодинокі, невже повз наші оснастки проходить один, два коропи, а не якась маленька «стайка» яка б мала ставати та харчуватися на кормі. Риба можна сказати не рухалася взагалі й трималася на глибині. Щоб потрапляти в призи потрібно було ловити два коропи вагою 15+ (шанси були, але дуже примарні).

Ми ж вирішили лишатися ближче до корму і вже не експериментувати, бо всі наші маніпуляції з точками ловлі так і не дали результатів, як би була якась активність у наших сусідів з обох сторін, толі було б розуміння що десь ми недопрацьовуємо, а коли в них справи ще гірше (це не виправдання.

Протягом дня ми отримали клювання з кожного з вудилищ, всі коропи до 8,000. І з настанням вечора і ночі загодували точки (невеликою кількістю корму) але цього разу вирішили залишити ближню точку і все розмістити навколо основного п’яьна на підходах ближче до корму.

Орієнтовно з 01.00 ми почали отримувати клювання – короп вагою 8,550 клюнув з дистанції 125 метрів, трохи пізніше отримали два клювання з дистанції 105 метрів коропів вагою 5,000 та 10,000 на одиничний розчинний бойл Carp Catchers SKT і близько 06.490останнє на цьому турнірі клювання на третє вудилище коропа вагою 6,500;

Як підсумок даної доби ми отримали сім клювань (серед яких один схід, та найбільший короп вагою 10,100;)

Загалом за турнір нам вдалося отримати 29 клювань (3 сходи, та 2 не засікання). Спійманий нашою командою короп заважив 13,025. З загальною вагою семи найбільших спійманих нами коропів – 72,400 та середньою вагою 10,343. Та посісти в даному турнірі сьоме місце, серед дванадцяти команд. В останню ніч дві команди на відкритій воді підловили по декілька хороших риб, тим самим посунувши нас з п'ятого на сьоме місце, і вибивши команду «Квівертип» з 16 сектора, яка ловила найбільше риби - проте не залікової.

Підбиваючи підсумки, нам турнір дуже сподобався, гарно відпочили біля води, добре провели час, половили трохи риби. Хоч і не вдалося на цьому турнірі нам вибороти такий бажаний для нашої команди кубок, результат виступу рахую задовільним.

Враховуючи те що ми спіймали в рази більше риби ніж наші сусіди (ліворуч – дві риби, праворуч – сім риб за турнір), проте нехай і не ті які давали нам можливість зайти.

Впливати на крайній сектор номер 16, ми ніяк не могли. Дана команда ловила багато протягом всього турніру і була одним із лідерів, проте мала у своєму улові найбільшого коропа вагою 13,000.

Тобто риби крупної в нашій частині водойми не було і вона туди не заходила, відповідно і спіймати її було неможливо. Що можна було б змінити, щоб покращити результат – ми рішення не знайшли (хіба решті команд праворуч вимотати вудилища J)) – ЖАРТ!)

Тому є до чого прагнути, та над чим працювати, щоб спробувати вже в наступному році вибороти даний кубок.

 

Висновки:

  • Проаналізувавши улови команд в нашій лівій частині водойми було чітке розуміння що крупної риби в нашій зоні не було, навіть по при те, що команда в 16 секторі яка переловила в рази більшу кількість риби змогла спіймати найбільшого коропа у своєму активі лише вагою 13,000;
  • Дуже замулена ліва частина водойми де потрібно було шукати навіть не тверді ділянки дна (бо чітко виражених таких не було), а мінімальні зміни в структурі самого мулу. Існують можливо якісь природні в риби стежки по яким вона рухається, але якоюсь особливістю на дні вони не відзначаються.
  • Хоч і в малій кількості клювань, але клювання протягом доби відбувалися по годиннику з різницею 30-40 хвилин.
  • Вся велика риба була на глибині в правій частині сектора, та на відкритій воді
  • Короп вагою 15+ вважається хорошим бонусом (середньостатистична риба вагою 5-6 кг.) з приємного, 30% спійманої риби була без єдиного проколу
  • Враховуючи два турніри на даній водоймі прослідковувалася пауза в період з 20.00 по 00-02.00 (без клювань) коли на інших водоймах в дані періоди зазвичай хороша активність риби
  • Можливо потрібно було відразу розвертатися вудилищами до лівої сторони, адже вона працювала найкраще, і сусіди ліворуч не заважали ніяк (ні кормом, ні своїми діями в секторі) ловити рибу ліворуч на відстані 105 метрів (думаю можна було б і ближче)
  • З повним переходом на варений бойл через відсутність великої кількості клювань пов'язаних з умовами які виникли в даний період часу, динаміка клювань не впала і була на рівні як і в перші дві доби, вага риби теж не змінилася і була хаотичною.. Можливо як би кількість риби (клювань) була б більшою тоді можна було б зробити якийсь більш чіткий висновок

 

P/S Carpfishing Team «Рівняни» м. Рівне

 

Коментарі