Традиційна експедиція на річку Стохід

Місце риболовлі: річка Стохід

Початок риболовлі: жовт. 21, 2008 00:00

Кінець риболовлі: жовт. 28, 2008 00:00

Тип риболовлі: Спінінг

Риба яку було спійманоВага, кгшт.на що клювало
Щука16

Сьогодні розпочинається Третя традиційна осіння експедиція на Стоході. Спортивний сезон завершено, можна трішки і риби половити в своє задоволення. Місцева щука буде трохи проріджена, адже у складі експедиції - я (Богдан Дем'янчук), Дмитро Ніколаєв "Дімон", Василь Степанюк "Школярик", та Михайло Іванович Сміян... Очікується також підїзд Миколи Свірика. Триватиме екпедиція орієнтовно 7 днів - десь до 28 жовтня. База - в селі Прикладники.

Короткий звіт з експедиції:
Такої високої води восени на Припяті та Стоході не памятають навіть досвідчені місцеві рибалки. Сергій Сікідін, мешканець Прикладників - колишній браконєр , а тепер спінінгіст, 35 років, стверджує, що така висока вода в цих краях була хіба що в дитинстві. На Стоході вода в порівнянні з 10 числами жовтня піднялась ще на 50-70 см, Припять нарешті показала всі свої приховані стариці і протоки в очеретах - уявіть собі 500-1000 метрів води , яка несеться очеретами та корчами, посеред яких 30-40 метрів русла (в районі Дубчиці-Комори). Плюс погода - височезний тиск і яскраве сонце.

В таких умовах члени експедиції - а було досліджено понад десяток різних водойм у цьому районі. все ж без улову не залишилися. Хоча увагу довелосі приділяти більше меліоративним системам, а не Річкам.

Та уявіть собі огороджені дамбами сотні гектарів землі в межиріччі Стохід-Припять, які не мають власного стоку. А держава Україна не має грошей, щоб проплатити ел-енергію, щоб насосні станції викачали з канав зайву воду у річки. Все межиріччя перетворилося в плавні, по яких ні пішки, ні човном не проберешся. Риба балдіє. Рибаки - розводять руками...

Отож... Найкращим виявився перший день експедиції - Б.Г. (себто я ) вмудрився на переповненому водою Стоході взяти двушку, а на секретній канаві на очах Дімона розловив Джексонівського "Карася" щука 1,7 кеге - а ви ж знаєте моє ставлення до воблерів, та ще в сутінках, на останньому закиді взяв трьоху на улюблений предатор-3" крабова палочка. Ну і плюс штук пять дрібноти до кілограма... В принципі не клювало...
Зрештою, виявилось, що це був найвдаліший день експедиції.
Наступні дні приносили значно скромніші улови. В суботу на тій же секретній канаві я вмудрився взяти ще одну щуку вагою 3400 (крабова палочка, а Дімон у неділю - 3,0 кеге (на кислоту з чорною спинкою Копито relax 2,5). Також було три-чотири двушки і штук шість по 1.5 кеге. І це на чотирьох за сім повних днів!!! Не кльв... причому ми не зациклювалися на якомусь одному місці. а постійно мобільно рухалися.
Зокрема було пробито став між Мутвицею та Морочним - не доїжджаючи останнього села метрів 500 поворот вправо. За інфою місцевих - щука є , і ловиться не по 1-2, а нормально... розмір - 2-3кеге трапляються регулярно. Однак в наш приїзд був глушняк...

Також канава центральної меліоративної системи, яка починається не доїжджаючи Припятського моста 1 км вправо - орієнтир - дві будувлі насосних станцій над бруквкою... Було піймано за 3 години непоганих дві щуки - канал довжиною 5-7 кеме, ширина метрів 20-25 плюс глибина 2,5-4 метри.

[bogdan]


Коментарі