З фідером на Одрі, спроба 2

Місце риболовлі: Одра в селі Старий Двур

Початок риболовлі: черв. 17, 2024 00:00

Чарівні місця створила річка Одра, тисячоліттями пливучи по континенту. Той шмат річки, що дістався полякам, ті бережуть! Принаймі, мені так здається. Принаймі, прості люди і якісь дотичні до води/риби служби. По радіо часом звучить, що Одра поблизу Вроцлава під постійним наглядом сан-епідем (чи як вони тут називаються) станцій, що все ок. Щороку десь поряд відбувається якийсь масштабний викид чогось, ніхто не зізнається, чого саме, в ту бідну Одру, в наслідок чого йде масовий мор риби, яку потім добровольці виловлюють і "утилізують" в рамках суботників, а епідеміологи накладають заборону на купання, в т.ч. собакам...

Природа вздовж Одри в околі Вроцлава просто неймовірна. Широкі плеса, стариці, плавні, ГЕСи, шлюзи, берег в коміші та очереті, протипаводковий вал... Якась тотальна відсутність комарів і мошки (ну, в порівнянні з Горинню :-) ). Лише слимаки дошкуляють, нагло повзучи на вудку, крісло, відро, спальник, і все інше, покладене на землю.

Свою чергову рибалку провів на розвіданому наперед, на одній зі своїх витічок на моцику, місці. Сліди минулих рибалок надихали. Прогноз тішив. А двійко підстаркуватих рибаків, що сиділи там, коли я приїхав, спочатку засмутили своєю там присутністю, але досить швидко вони втікли, лишивши мені підкормлене місце, навіть два, побажавши удачі польською мовою, і розкривши місцеві секрети щодо наживки. Звісно, поки я там крутився поряд, то зашпигував, куди вони кидали.

Отже, наживка: опариш, якщо тра "вся" риба, і червʼяк - якщо тра монстри лящі. Кукурудза, всякі пуфи (wafters), бойли і т.п. - то наживки для тих, хто знає, що з ними робити. І "місцеві" рибалки їх категорично не рекомендували, хіба якщо я дуже хочу. Снасть - фідер з асиметричною петлею, повідок до 1 м, годівничка - спочатку така здоровецька, щоб побільше закинути прикормки, яку я згодом змінив на меншу, на 70 гр. Прикормка - щось типу Ріка Лящ в фасовці 3 кг з найближчого рибацького магазина, за 21 злотий чи т.п.

Ввечері і вночі я намагався зібратися з думками і робив всяку суміжну роботу, типу простукування дна, щоб переконатися, що зашпигунена дистанція адекватна з точки зору наявності там бровки чи чогось такого... розмотування і закидання поплавчанки, яка в кінці кінців простояла надарма... випивання кави з сендвічем... Замішувати і прикормлювати я не став - вирішив робити це зранку, десь о 3:30, коли починає розвиднятися.

Отже, на цей раз я зробив все правильно. Підібрав дистанцію, закліпсувався, закормив великою годівничкою... Може допомогло ще щось: погода, тиск, попередні рибаки, що явно там щось прикормили і приманили... Але у мене КЛЮВАЛО. Навіть так, що я перестав наживляти опаришів, на які майже миттєво, часом ще при падінні, щось реагувало, а натомість почав начіплювати по 2 червʼяки і чекати чогось крупнішого... ляща. І той крупніший лящ таки приплив. Крім того, впійманого (і одразу відпущеного!!!), що на фото, я ще мав 4 сумні сходи лящів-поросят... таких, від боротьби з якими я очманів... тра робити висновки щодо гачка, довжини повідця... бо сумно, коли так зривається. Три рази оснастка була на місці - тобто справа в засіканні риби, мабуть. А один раз - без гачка вернулося, тобто був обрив повідка.

Якщо комусь цікаво, то в Одрі водяться такі риби:

Це їх маркування з рибацького білета (тут це називається "зезволення"), який потрібно купувати обовʼязково, можна на 1 раз, а можна - на 1 рік. І заповнювати його вручну треба на кожній рибалці вказуючи ловісько (наприклад, моє "Numer lowiska 424 P"), час та гатунок риби (де гатунок - це циферка з таблички зверху).

Дякую за увагу! Писатиму ще, якщо ви не проти!

 

З повагою, Ярослав.


Коментарі