З фідером на Одрі

Місце риболовлі: Одра в селі Гайкув

Початок риболовлі: трав. 24, 2024 00:00

Тип риболовлі: Фідер

Триває 3-й рік мого проживання в Польщі. Роботу, побут я, ніби, налагодив. Навіть мотоцикла купив... Ну і хочеться ще спробувати свої сили в риболовлі ("вендкарство" буде польською). Чи то не сили, а так, погаяти час і, звісно, гроші, на ще одне захоплення.

Рибацького досвіду у мене не багато. А ловлі на "дикій" річці - так взагалі нуль. Тому я просто подивився трохи відосів польською мовою, спробував почитати щось в неті, але знайшов мало. Форуми почитати - та ну, ліньки. Тому буду робити, як розумію...

Далі трохи тексту, як я це все втілював у життя.

Перша моя вилазка - розвідка кількох шматків берега річки отут:

Мета вилазки: подивитися, який там берег, яка течія, чи є доїзд на авто, чи є сліди рибаків: залишки наживок, прикормок, сміття... Може якісь місця в принципі виглядають як такі, ніби там хтось щось риболовив. Так би мовити, прозондувати місцевість. Тим паче, що на мотоциклі можна доїхати майже куди хочеш. (Якщо цікаво, що за мотик у мене - питайте в коментарях :-) ).

Друга моя вилазка, точніше - виїзд, то розвідка берега річки вже в цих місцях:

Ця місцина трохи ближча до мого місця проживання, значно легша в доїзді (бо трафік у Вроцлаві і навколо нього - то окрема тема для розмови). Доречі, головний малюнок допису - це фотка, зроблена біля маленької ГЕС, що знаходиться в Гайкові. Тут трішки інший ракурс:

Такі мальовничі місця я надибав там:

Для довідки: риболовля на громадських місцях в Польщі вимагає ліцензії - https://pzw.wroc.pl/zezwolenia/. До прикладу, станом на травень 2024 року любительська риболовля з берега на максимум 2 снасті коштує 70 злотих (що рівняється 18 доларам по поточному курсу):
1 dzień - składka niepełna uprawniająca wyłącznie do amatorskiego połowu ryb w wodach nizinnych z brzegu lub brodząc tam gdzie jest to dozwolone, metody zgodnie z RAPR - 70.00zł
==
1 день - часткова плата, яка дає право лише на любительську риболовлю в низинних водах з берега або вбрід, де це дозволено, методами згідно з RAPR - 70,00 злотих.

Третій виїзд (ну так, хто не ловить рибу, той страждає таким) - вже у вихідний день, і я таки побачив рибаків, що означає, що з місцем я визначився:

Ну от, нарешті, сама рибалка.

23 травня 2024 року я виїхав з дому біля 3-ї ночі. Забігаючи наперед, скажу, що відосики з рибою зняти не буде як, зате доїзд до місця виглядає так:

https://youtube.com/shorts/csQKE02qw5o?feature=share
https://youtube.com/shorts/WSjLXsRMTZc?feature=share

Вудку (Heavy, 3.60 m) і котушку (щось 3000) я купив в Decathlon. В магазині Krokodyl - решту, наприклад, опариші, прикормку, ліски/гачки/годівнички/т.п. Грузик для простукування дна я не купив :-(

На великій, широкій та незнайомій річці ловити геть складно. Рибаків поряд видно не було, щоб зашпіонити, ЯК вони ловлять. Дно я не продзвонив, тому просто навмання вибрав 2 точки - одну в "заплавці", де спокійніше, іншу - на руслі.  Сильних зацепів у мене не було в тих точках під час стартового закорму... ну хіба одне, що скінчилося розігнутим гачом. Тому змістив точку трохи вправо - і все ок. Ок та ок, але рибу я не привабив. З 3:00 ночі до 13:00 дня у мене не було жодної покльовки. І навіть опариші (рабак білий по польськи) витягувалися нечіпані. Тим більше, нечіпаними лишалися червʼяки (рабак, чи дендробена польською), wafters, pop-ups (якісь пуфи від Jaxon), кукурудза. Та й таке.

Якщо на рибалці дооооовго не клює, то не знаю як кому, але мені ніякі розумні думки не лізуть. Працюєш, перекидаєш, кормиш, втомлюєшся... і все до лампочки. І от біля 13:00 була покльовка:

На опариша. Не впепнений, що то за риба. Але - це все. Наступні 2 години - знову глухо. І, як по стандарту, коли я вже все склав і витягував востаннє - взяв ще підлящика, якого я навіть не сфоткав, бо вже забембався він такої рибалки. 

На цьому закінчив свою першу рибалку в Польщі. Якщо у когось є поради - будь ласка! Обовʼязково прислухаюся і застосую наступного разу :-)

Всім - триматися!

 

 

 


Коментарі