Розкажу історію однієї неймовірної рибки

Місце риболовлі: Горинь, с. Воскодави

Початок риболовлі: груд. 11, 2021 00:00

Тип риболовлі: Роздуми про риболовлю, Фідер

Протягом багатьох років, починаючи з 2011 року, я намагався побити свій власний рекорд за розміром ляща. Коротше кажучи, що я тільки не пробував, де тільки не ловив, і річки і озера і різні області, на Басику прицільно ходив десятки разів, але чомусь мене обходили риби більше як кілограм. Я лише спостерігав, як люди, які не роблять і половини від моїх приготувань - ловлять випадкових кабанів))
Я вивчив цю рибу (так, як і інших, бо я задрот :)) - її звички, особливості поведінки, улюблені місця проживання, де вона активна, а де відпочиває, як вона рухається та як спинити її на певній точці. Я опанував усі можливі аспекти: від вибору місця та прикормки під конкретний вид риби, до адаптації до умов водойми (температура, мутність, глибина, пора року тощо), обирання правильної насадки, "оформлення та презентації", вибору снасті (і її чутливості), темпу ловлі, обсягу корму та інших нюансів. Проте, у риболовлі все залежить від двох основних факторів, кожен з яких, умовно, має свій прогресс бар, який має бути заповнений щоб підняти основний процент успіху 🙂 Спробую пояснити це так:
- 50% успіху - це підготовка. Вибір місця, вибір прикормки, підбір конкретного виду риби та умов водойми (температура, мутність, глибина, пора року тощо), вибір насадки, її "оформлення та презентація", вибір снасті (і її чутливість), темп ловлі, обсяг корму та інше.
- 50% везіння. Тут обов'язково потрібно, щоб обидва ці фактори зійшлися 🙂
 Отже, 2021 рік виявився роком трофеїв для мене. Протягом усього року я цілеспрямовано ловив конкретні види риб, піднімаючи всі особисті трофеї. Це завжди захоплююче - ставити перед собою цілі, якісь "ачівки". Першою з таких цілей було - виловити ляща вагою понад 2 кілограми на Басовому Куті. Цю мету мені вдалося досягти за дві спроби. Перша спроба - більш тестова риболовля з пляжу. Тривалі вимірювання, детальна карта дна, вибір відстаней, дослідження густини риби на різних бровках та точках. Друга спроба - цілеспрямована, вже о 18:00 я був на водоймі з можливістю ночівлі, багато корму, ловля з нестандартної для пляжу відстані (адже зазвичай ловлять на ближній бровці, а я вирушив набагато далі, на іншу "аномальну" ділянку дна). Увесь вечір я ловив гарних підлящиків, і в один момент: бац... влетів він, лящ вагою 2,100 кг 🙂 Ачівмент виконано, і можна було подихати з полегшенням. Цього ляща, як і всіх інших великих риб, я, до речі, випустив.
Лящ, зображений на фото, став моїм поточним трофеєм на річці. Я розділяю "джерела" ловлі на типи, озера, річки, спортивні, дикі і тд. Так цікавіше. Його мені вдалося виловити під час закриття сезону восени 2021 року. Це був останній сезон, коли можна було повністю насолодитися риболовлею і емоціями від спокійного тихого полювання.Я не пам'ятаю його вагу, все, що було в кінці 21-го року, просто змито емоціями 22-го та 23-х років. 
 Його я ловив також цілеспрямовано. Ми з моїм другом Andrii Popovych зібралися закрити сезон жирною крапкою, приїхали саме за лящем. Андрій всю дорогу казав, що "зараз точно буде бонус, відчував". Він знав, як я готувався і як прагнув оновити рекорд на річці, і ми не прогадали. Пару годин без клювань, пару не великих підлящиків. Холодно, пізня осінь, на річці крім нас нікого. Все за планом: темп, корм, машинально робимо все, що треба, і в якийсь момент влітає він, красень 🙂 Цю рибку було спіймано на дуже тендітну вудку. Це був фідер з тестом до 70 грам і вагою бланка всього 170 грам. Хто розуміє, може уявити, як такою тендітною палочкою, на річці, на шнурі 0.1 з повідцем 0.12 та гачком 14-го номеру, було тягнути цього лящика. Це кайф. Емоції від таких риболовель залишаються з нами на довго. Ми згадуємо їх зимами, ранньою весною перед повноцінним відкриттям сезону, як зараз :)))) або в моменти, коли абсолютно не до риболовлі. Цінуйте свої спогади, можливості, які були і які є, бо ми живемо лише один раз, і наше життя складається з моментів, які всі перетворюються на спогади.


Коментарі