річка Мукша
4.5(2)

Площа водойми: 0.0 Га
Середня глибина: 1.5 м
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Умови для відпочинку: в сусідніх селах присутній зелений туризм
Оновлено: 09 Грудня 2022

Мукша — річка в Україні, в межах Дунаєвецького та Кам'янець-Подільського районів Хмельницької області. Ліва притока Дністра.

Довжина 56 км. Долина переважно глибока, місцями каньйоноподібна. Глибина річища на плесах до 1,2—1,5 м, на перекатах — до 40 см. 1954 року біля села Мала Слобідка встановлено гідрологічний пост.

Мукша починається біля села Зеленче Дунаєвецького району. У верхів’ї вона тече через Балин, Слобідку-Балинську і Чечельник. Середня і нижня течії знаходиться в Кам’янецьПодільському районі, де річка протікає через села Вербку, Гуменці, Лисогірку, Кам’янку, поблизу Кам’янця-Подільського, Малої Слобідки, Великої Слобідки та впадає в Дністер. 

У верхів’ї річка плине невеличким потічком, який спромігся ніби «прогризти» Товтровий кряж між селами Маків і Гуменці. У середній і нижній течіях Мукша утворює глибоку скелясту долину, на схилах якої є печери.

Басейн Мукші знаходиться у двох природних районах. Верхів’я річки розташоване у Товтровому районі, де є плосковерхий масив головного Товтрового пасма з висотами до 60 м, яке переважно вкрите широколистими лісами з дуба звичайного, дубаскельного, граба, бука лісового,береста, липи серцелистої, вишні степової і черешні. Трапляються гостроверхі скелясті ряди бічних Товтр, які переважно заліснені, а їхнє підніжжя вкрите щебенистим делювієм. Для цієї місцевості характерним є й те, що міжтовтрові рівнини тут з глибоким лесовим покривом і глибокими малогумусними чорноземами, які зайняті полями, але трапляються й класичні мочарі.

Середня і нижня течії Мукші знаходиться в Жванчицькому природному районі, де великі площі займають древні широкі долини з глибокими чорноземами. Для ландшафту характерні також давні широкі тераси Дністра, трапляються карстові печери в гіпсах. Спостерігається пасмова зміна ландшафтів на південний захід. Так поблизу Товтрового кряжу і південніше нього знаходиться хвилястобалочна місцевість, яка вкрита опідзоленими чорноземами, що переважно розорані. Ще південніше розташовані рівнини на межиріччях, вкриті малогумусними глибокими чорноземами, які місцями оглеєні, у комплексі з лучно-чорноземними грунтами, які теж переважно розорані та перетворені в поля. 

У нижній течії Мукші з придолинних схилів та ярів змиті дерново-карбонатні грунти. 

Басейн Мукші розташований у двох геоботанічних районах —Товтровому, в якому поширені дубово-грабові ліси з рештками букових лісів і Жванчицькому, де ростуть дубово-грабові та дубові ліси, але їх ділянки невеликі. Найбільші лісові масиви розташовані в середній течії Мукші поблизу сіл Балин, Вербка, Маків, Гуменці, Боришківці, а в нижній течії — поблизу сіл Мала Слобідка і Тарасівка. У верхів’ї Мукші дорічка мукша. лина відносно широка, тому тут добре представлені cуходільні луки з різним видовим складом і угрупованнями. Певну частину заплави займають луки. У середній і нижній течіях площа цих лук різко скорочується, а в деяких місцях вони майже відсутні.

У Мукші нараховується до 35 видів риб, до 11 видів земноводних, до 10 видів плазунів, до 60 видів птахів лук, боліт і водойм, до 75 видів птахів, що мешкають у лісах, до 18 видів птахів, що живуть на довколишніх полях, з’являються тут і птахисинантропи. Поблизу Мукши мешкає до 36 видів ссавців.

У басейні Мукши на Кам’янеччині на околиці с.Велика Слобідка розташована геологічна пам’ятка природи «Розріз баговицької світи» площею 2,8 га, створена у 1982 році.

Список використаної літератури:

  • Вікіпедія
  • Книга "Річки Хмельниччини", автори: Говорун В.Д., Тимощук О.О.

Коментарі