озеро Поворське

Площа водойми: 13.8 Га
Максимальна глибина: 20.0 м
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Особливості:
Оновлено: 11 Листопада 2022

«Озеро Поворське», воно ж Повурське – гідрологічний заказник площею 24,6 га, що лежить у межах землекористування СЛАП «Тур», Поворського лісництва, утворений згідно з рішенням обласної ради від 29.03.2005, № 19/27.

Під охороною держави – озеро карстового походження Поворське площею 13,8 га, завглибшки до 20 м. Береги озера піщані, торф’янисті лише з північно-західного боку, де до нього прилягають болота. У водах озера ростуть угруповання латаття білого Nymphaea alba та глечиків жовтих Nuphar lutea, що занесені в Зелену книгу України.

Тут мешкають щука звичайна Esox lucius, лящ звичайний Abramis brama, сазан Cyprinus carpio, окунь Perca fluviatilis, рак вузькопалий Astacus leptodactylus. Біля урізу води ростуть очерет звичайний Phragmites australis, куга озерна Schoenoplectus lacustris, прибережна смуга вкрита чорновільховими та сосновими насадженнями, де мешкають земноводні (налічується до десяти видів), плазуни, птахи, ссавці.

Озер я бачив немало, але не перестає радувати щемливе відчуття, коли серед гілок привітно поблискує водне дзеркало.
І повірте, кожне озеро на Волині своєрідне, зі своїм особливим характером.
Ймовірно, що узбережжя водойми заболотилось з часом – на березі стовпами-сторожами стоять мертві дерева. Розміром плесо 160м х 130м.
Від озера пішов до командного пункту полігону. Це місце називається Татарська гора, саме тут є 5 десятків курганів невизначеного часу.
Порозмовляв з військовими, які поглядали на мене з підозрою. І покрокував до озера Поворського, де зробив декілька світлин з оглядової вежі. Вигляд звідти чудовий - озеро та безмежні ліси в усі сторони.
Озеро Поворське чудове, з кришталево чистою водою, піщаним пляжем серед соснового лісу – ідеальне для відпочинку. Розміром водоймище 425 м х 380 м, макс. глибина 10 м. Озеро входить до складу гідрологічного заказника "Озеро Поворське" https://cutt.ly/zr2YkKW
На старій польській карті поряд озером проходила колія. Можливо, ця вузькоколійка також обслуговувала артилерійський полігон.
Від озера йшла бруківка, далі бруківка зникла, зате виникла жахлива польова дорога, з розбитою колією - машиною сюди не доїдеш. Але поряд була стежина, можна проїхати велосипедом.
З Поворська можна доїхати електричкою або автобусом до Ковеля або до Маневич.

Коментарі