озеро Засвяте

Площа водойми: 58.0 Га
Середня глибина: 4.0 м
Максимальна глибина: 9.0 м
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Умови для відпочинку: Піщані пляжі, свіжий сосновий ліс
Особливості:
Оновлено: 12 Серпня 2022

Узбережжя піщане, навколо озера мішаний ліс з грибами та ягодами. Берег вище , ніж на Оріховому.

Місцевість мені чимось нагадала субтропічний Крим. Молодий сосновий ліс та деревця ялівця.

👉Як я вже згадував, є підстави вважати, що назва Святе , Засвяття сягає ще в язичницьку давнину нашого краю . Святих озер на Волині аж дев`ять.
В давнину озера вважались сакральними, їм поклонялись - храм просто неба.

👉Варто звернути на деякі ойконіми поруч. Трохи західніше Оріховця за урочищем Баранове вереття на карті можна помітити урочище Перуни, неподалік на Прип`яті є озеро Стрибуж ( Стрибог), східніше - село Мукошин ( Мокошин), вірогідно, пов`язаний з богинею Мокошою. За Радожичі я вже згадував.

👉Взагалі, ойконіми Полісся дивовижні. Ось деякі назви Ратнівщини: болота Ярево, Куновєдь, Жджар, Кінче, Буянівське. Урочища Радово, Вирла та інші. 

озеро Засвяття виявилось дуже мальовничим.

Якщо подивитись на супутникові знімки та карти, то значна частина узбережжя озер Оріхового та Оріховця - болото.

А от озеро Засвяття розташоване посеред лісу. Таке враження, що цей ліс - це острівець-узвищення серед заболоченої місцевості., а плесо - це ніби, як провалля серед цього лісу.

Зрештою, так воно і є - озеро карстового походження. Підземні води, розчиняючи гірські породи, утворюють під землею різні порожнини, що призводить до провалів. На місці таких провалль утворюються озера. Зазвичай карстові озера невеликі, округлої або овальної форми, і живляться підземними джерелами з цього провалля. 

Зовсім неподалік кордон, тому обов`язково треба мати паспорт.
Розміром Засвяття приблизно 0,75 км х 1 км. Максимальна глибина 9 м, середня 4 м.
Площа дзеркала 58,4 га.
Глибини більше 1.5 м починаються за 80-100 м від берега.

Вода доволі чиста і приємна. Можливо, якби не було в з`єднання з Оріховцем, або , як ще його називають Малим Оріховим, то вода була би ще чистіша.

Берегова лінія здебільшого поросла очеретом та кугою, але кожні 50-100 метрів затишний пляж. Подекуди на цих пляжах були намети, стояли авто . Хоча озеро в цілому малолюдне.

На узвищеннях-дюнах суха еолова рослинність.
Оріхове та Оріховець суттєво відрізняються від Засвяття.. Особливо по глибинах. Між іншим, те , що середня глибина на Оріховому 1 м, а на Оріховці 20 см, лише підтверджує мою гіпотезу про ареал водяного горіху тут в давнину. Адже це сама ідеальна глибина для його розмноження. Можливо, горіх зник, коли прокопали Турський та Оріхівський канал?...

З Оріховця йде канал в Білорусію, а там з`єднується з Дніпрово-Бузькою системою , а через неї з Чорним та Балтійським морем. Так що, маючи певний авантюризм та відповідні дозволи, можна допливсти до цих морей.

На відстані менше кілометра на схід від узбережжя Оріхового проходить вододіл поміж басейнами річки Західний Буг (басейн Балтійського моря ) та річки Прип`ять (басейн Чорного моря).


Коментарі