Турський канал

Середня глибина: 0.5 м
Максимальна глибина: 2.0 м
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Особливості:
Оновлено: 20 Липня 2022

Довжина Турського каналу 32,2 км. Бере початок з Турського озера та впадає в озеро Оріхове.
Після поглиблення та розширення глибина сягає 2,4 м, ширина - 16-18 метрів.
Лише на відкритій сітці каналів збудовано 223 шлюзи-регулятори і 88 труб переїздів. 

Неподалік села Гірники Ратнівського району міжнародну трасу Ковель — Брест перетинає рівний як струна і широкий як ріка великий канал. Турський канал є однією з найстаріших діючих дотепер гідроспоруд України. Від його стану залежить життя відразу кількох поліських районів області.

Подивімося на карту Полісся. Чи не видається вам цей прикордонний регіон України та Білорусі чимось схожим на дно величезної плоскодонної посудини з піднятими краями, з яких стікають притоки Прип’яті? Сама ж ріка, яка своєю величчю може позмагатися навіть з Дніпром, протікає серединою цієї умовної посудини. Найцікавіше і найзагадковіше місце в цій велетенській природній воронці — район міста Пінська. Тут у Прип’ять на невеликій відстані одна від одної впадають її північні притоки Ясельда, Бобрик, Лань, Північний Случ. У цю ж частину Прип’яті вливаються також її головні південні притоки — Стохід, Стир, Горинь. Течуть вони ніби по радіусу до центру, яким є все той самий Пінськ. При тім праві притоки, більшість з яких починається у передгір’ї Карпат, навесні скресають раніше як Прип’ять і їх талі води, зустрівши у ній кригу, ламають її і виходять з берегів.

Весняний розлив води тут триває подекуди до липня (у 1998—1999 роках він тривав майже 20 місяців). Потім вода входить у русло річки.

Турський канал витікає з північно-східної частини однойменного озера, розташованого біля селища Заболоття. Це озеро одне з найбільших у Волинській області — 1285 гектарів, площею воно поступається лише славнозвісному Світязю і Пулемецькому. Весною потужна Заболотівська насосна станція закачує в озеро-водосховище повеневу воду, яка потім протягом року живить канал. В довоєнні часи Турський використовували також для сплаву лісу. Тепер потреба в цьому відпала, та й технічно стало неможливо, оскільки кілька шлюзів перегороджують канал. Це потрібно для того, аби в засушливий період можна було зволожувати довколишні землі. Саме в такому режимі працював Турський і в спекотні дні кінця травня — початку червня.

Історична довідка: http://www.golos.com.ua/article/174577


Коментарі