річка Збруч
4.6(5)

Контакти:
Площа водойми: 0.0 Га
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Особливості:
Оновлено: 06 Січня 2022

Збруч — річка на заході України, ліва притока Дністра. Протікає Подільською височиною, на межі Тернопільської та Хмельницької областей.

Бере початок з джерел поблизу села Щаснівка Підволочиського району на Авратинській височині. Тече Подільською височиною з півночі на південь.

Довжина 247 км, площа басейну 3350 км². Середня глибина 1,5—2 м. Ширина річки 8—11 м, глибина на плесах 2,5—4 м. Русло має численні меандри, трапляються порожисті ділянки, багато островів і стариць. Похил річки 0,8 м/км, площа поперечного перерізу 22 м², швидкість течії 0,57 м/с, витрата води 15,54 м³/сек.

Дослідники вважають, що назва гідроніма виникла від діалектного слова «збруч», яке означає болото. Місцеве населення називає болота, з яких витікає річка Збруч, «збручами».

Інша версія твердить, що назва річки Збруч бере початок зі давньослов'янських часів. Але тоді наша річка називалася «Боруч». Коли в людей запитували, куди вони йдуть, чулося у відповідь: «За Боруч». Пізніше дві літери зникли й утворилася назва річки — Збруч. Також, за однією із версій, на території Східної Галичини в районі Медоборів жило плем'я, яке згадується у літописах під назвою «борани». Від нього пішли назви річки Збруч та міст Збараж, Зборів, можливо і Борщів.

У Білорусі одна з правих приток Дніпра має назву Бруч. Мовознавці доводять, що в основі цих двох назв лежить білоруське слово «брующий, бруючий», що означає «текти, струменіти».

На річці Збруч споруджено невеликі ГЕС (Сатанівська, Боднарівська і Мартинківська), а також Сатанівський млин. Є близько 140 ставків і Тарнорудське водосховище.

Річище розчищене і відрегульоване на протязі бл. 35 км. У заплаві річки - Моначинський заказник та Медоборський заказник.

Зовнішня розвідка доповідає

12.03.2020
Відбулось зариблення річки Збруч в смт.Скала-Подільська. 135 кілограм: коропці, карась, окунь. Відео тут: https://www.facebook.com/uaribak/videos/140799363943577/


Коментарі