річка Трубіж
5.0(1)

Контакти: + ()
Умови риболовлі: Безкоштовно
Коли можна рибалити: Цілодобово
Особливості:
Оновлено: 17 Грудня 2019

Трубі́ж, Труба́йло — річка в Україні, в межах Бобровицького і Козелецького районів Чернігівської області та Броварського, Баришівського й Переяслав-Хмельницького районів Київської області. Ліва притока Дніпра (впадає у Канівське водосховище).
Довжина 113 км, сточище 4 700 км². Долина широка, нечітко виявлена. Річище, крім пригирлової ділянки, каналізоване. Долина коритоподібна, завширшки до 3,5 км, завглибшки до 10 м. Заплава завширшки 500—600 м, меліорована. Річище слабозвивисте, майже на всьому протязі відрегульоване, ширина його до 15 м. Похил річки 0,26 м/км. Замерзає наприкінці листопада — на початку грудня, скресає у 2-й половині березня. Основне живлення снігове.
Бере початок вище села Сухині. Тече Придніпровською низовиною до Дніпра.
Верхів'я річки каналом з'єднується з річкою Остер, звідти за допомогою насосних станцій перекачується вода з Десни.
У заплаві Трубежа збудовано Трубізьку осушувально-зволожувальну систему (загальна площа 33 400 га). У пониззі над річкою лежить місто Переяслав-Хмельницький.
Притоки
Ліва притока біля села Сухині — Бистриця, довжина — 26 км.
Ліва притока вище кордону Чернігівської та Київської областей — Басанка, довжина — 21 км.
Найбільша притока — Недра (ліва), довжина — 61 км, сточище 890 км².
Праві притоки — Красилівка, Пилявка, Ільтиця (Альта).
Існує багато тлумачень походження назви річки. Її виводять від давньоруського трубити, трублю, ніби від того, що у давнину тут під час полювання трубили в мисливські роги або ж робили «трубіж» під час воєн на знак перемоги або відбою, що науково не обґрунтовано і являє народну етимологію. Назву також пов'язують зі слов'янським коренем tr-, ter- — українською терти. Топоров і Трубачов припускають, що назва від труба «той, що біжить трубою», де труба — «специфічне русло річки або струмка».


Коментарі