Новомиколаївський кар'єр

Контакти: +380 (56) 953 11 67onk.dp.ua
Площа водойми: 12.0 Га
Середня глибина: 30.0 м
Максимальна глибина: 50.0 м
Умови риболовлі: Заборонено
Оновлено: 11 Вересня 2019

На виїзді з Дніпра (у бік Сурсько-літовського) знаходиться незвичайне озеро всередині старого кар'єру.  Що ж там насправді відбувається і які таємниці зберігає водоймище?

Доленосна злива і бездонні тріщини

Кар'єр назвали Новомиколаївським через близькість до села з такою ж назвою. Раніше тут добували граніт, але в 90-і роки робітники дійшли до грунтових вод і процес вирішили зупинити. Він би таки і стояв покинутим, коли б не сильна злива, під час якої прорвало греблю на річці Мокра Сура. Тоді кар'єр наповнився водою.

Офіційна глибина водойми – близько 50 метрів. Це одне з найглибших озер Дніпра і області. Правда, тут не все так просто. Дайвери говорять, що на дні кар'єру є декілька дуже глибоких тріщин.

Дна там взагалі не видно. Швидше за все, це вихід якихось підземних джерел, які підживлюють озеро окрім звичайних грунтових вод. Саме через ці тріщини кар'єр називають бездонним.

Ще одна особливість водойми – на глибині там дуже холодна вода. Вона не прогрівається більше 5-6 градусів навіть влітку.

10-метрові змії і соми-людоїди

Зараз кар'єр знаходиться в приватній власності і ані купатися, ані ловити рибу там не можна. Але відпочивальники роблять і те, і інше регулярно. У воді нібито неодноразово бачили гігантських сомів (до 2 метрів в довжину). 

Живуть біля озера і великі змії. Тут бачили гігантських полозів до 10 метрів в довжину. Втім для людини така змія безпечна. Правда, зустріч з нею все одно не дуже приємна. 

Озеро популярне у ловців раків. У мулистій воді їх дуже багато. Мисливці спускаються на верхні «полиці» кар'єру, які знаходяться на глибині 9-10 метрів нижче за кромку води, і просто збирають рак ів в сітки. На дні лежать авто и мотоцикли

Дайвери влаштували на дні кар'єру справжній парк атракціонів. Вони спустили туди старі «Жигулі», «Запорожець», кабіну КАМАЗа і причіп-цистерну. Не так давно там з'явився ще і мотоцикл. Таким чином хочуть створити на дні штучний риф.

Внизу можна побачити дерева, порослі мідіями, уламки якихось конструкцій і безліч смугастих риб з раками. На самому дні взагалі практично нічого не видно – сонячні промені туди майже не доходять.

Усередині кар'єру знаходяться «полиці» – виступи, які залишилися з часів видобутку  граніту. Вони покриті яскраво-зеленими водоростями, шматками старих дерев, автомобільними шинами і втраченими предметами. Чого тут лише немає: від рибальських сіток до телефонів і сонцезахисних окулярів. Перші «полиці» знаходяться на глибині 9-10 метрів, а потім – в районі 20-21 метрів, далі 35 метрів.

Джрело Vgorode.


Коментарі