Фотографія і рибалка
Колонка автора

Оскільки зараз зима, а рибалка я суто літній, то розміщу тут декілька своїх статей/думок, що не є напряму рибальськими звітами, але мають безпосереднє відношення до рибалки 🙂

Нам дуже подобається улюблена справа — ловити рибу. Але потім, через декілька днів, місяців, а то й років, якщо спитають: “А що ти там зловив, що бачив?” у відповідь буде лише розмахування рук і намагання зобразити схід сонця над сосновим лісом. Інше діло, коли завжди можна переглянути світлини з найпам’ятнішими моментами в своєму рибальському житті.

Ось наприклад, якщо я комусь на роботі скажу, що тримав в руках 15-ти кілограмового карпа, що був зловлений в охолоджувачі атомної станції, то проти мене скривляться або іронічно посміхнуться. Інше діло, коли я покажу їм ось це.

Крім того, можна фотографувати лише для себе, щоб потім довгими зимовими вечора курячи люльку і гойдаючись в кріслі біля каміну з келихом бренді в руках спокійно переглядати свої літні досягнення.
А ще дуже кльово — роздрукувати фотографії та повісити їх в своєму кабінеті.

Фотоапарат на рибалці така ж необхідна річ, як і вудка. Це неможливо заперечити. Кому потрібні всі ті результати і радість, якщо нею не можна ні з ким поділитись? Правильно, лише егоїстам.

Ринок сучасних фотокамер надзвичайно багатий. Прогрес крокує вперед з шаленою швидкістю, тепер можна вибрати собі любе-голубе. Особисто я для поділив рибалок-фотографів на наступні категорії, в залежності від техніки, що вони використовують:

1. Немає фотоапарата взагалі. Це дуже сумно. Нічого не лишається на пам’ять, нічого показати внукам.
2. Фотокамера в телефоні. Ну що, не так вже й погано, іноді там щось і видно. По крайній мірі є докази того, що той хлопець дійсно був на рибалці, а не в коханки.
Щоб фотографія була нормальною головна вимога — гарна сонячна погода і багато світла. Сучасні смартфони мають дуже потужні сенсори, деякі навіть 100500 мегапікселів, наприклад. Саме сумно лише переглядати фотографії зроблені з 1.3 мегапіксельною камерою в погану погоду. Я теж писав звіти, використовуючи фото з телефону. Завжди краще мати хоча б якісь фотографії і ділитись ними, ніж не мати нічого.
Зображення
Зображення

3. Простесенька мильниця. Вже набагато краще. Фотографії доволі класні, не соромно друзям показати і навіть друкувати. До вчорашнього дня я відносився в дану категорію. Всі фотографії на моєму блозі зроблені фотоапаратом Canon A540. Ось він, мій надійний друг, яким я зробив понад 25000(!) фотографій:
Зображення
Я навіть не знаю, які приклади можна ще навести, тисячі їх!
На даний момент продаються набагато більш потужніші й продвинутіші моделі. Це, мабуть, наймасовіші фотокамери на ринку, тому вибрати є з чого.
4. Спеціальний фотоапарат, якого виробник позиціонує як річ для екстремальних зйомок.
Більшість моделей добре захищені від вологи та грязюки. Деякі з них мають вбудований GPS пристрій і додають інформацію про точне місце зйомки в кожну фотографію. Наприклад:
Pentax Optio WG-2 GPS
Зображення

Sony Cyber-shot DSC-TX10
Зображення

Nikon Coolpix AW100
Зображення
4 з половинкою. Компакт ультразум
Дозволяє робити фотографії об’єктів, що знаходяться далеченько. Деякі моделі можуть видавати дуже й дуже пристойну картинку
Зображення

5. Дзеркальна фотокамера.
Лише за допомогою такого пристрою можливо створити найякісніші фото. Існують апарати добре захищені від вологи та пилюки, виконанні повністю з магнієвого сплаву.
Для таких пристроїв є десятки й сотні різних змінних об’єктивів, кожен призначений для різної цілі. Наприклад фотографувати пейзажі, фотопортрети, жуків чи пташок в польоті з відстані 500 метрів. Будьте обережними, дана категорія фотоапаратів найбільш дорога і тяжка в освоєні!
Але результат вартий того всього.
Найкращі фотографії трофеїв виходять якщо застосовувати об’єктив з фіксованою фокусною відстанню міліметрів в 50, але для початку підійде любий кітовий (базовий) об’єктив. А потім вже по мірі майстерності можна докупити потрібне скло. Лише не впадайте в крайності
Існує одвічна боротьба між прихильниками різних брендів. Це добре, є з чого обрати:
Зображення

Зображення

Зображення

Тут я не буду вдаватись далі в деталі про змінні об’єктиви, фокусну відстань та діафрагму. Для того є спеціалізовані ресурси, і кому то вже конкретно цікаво — той знайде.

Буквально в минулому місяці, я й собі придбав дзеркальну фотокамеру, якість мого блогу має тепер по-любому збільшитись 🙂
Жартую звісно, головне не залізяка в руках, голова фотографа.

Підсумовуючи все вище написане: не лінуйтесь, робіть фотографії.

Коментарі