Озброївшись «літньою» мормишкою
Теорія рибалки

В даній статті мова піде про деякі тонкощі ловлі на таку снасть як «літня» мормишка (далі ЛМ), або боковий кивок.

Отож, припустимо Ви вже маєте гарну, збалансовану снасть, прибули на водойму, в якій точно є риба, але з чого почати і де її ту саму рибу шукати, як зробити так щоб не завдати собі шкоди, матеріальних витрат і не насмішити інших рибалок, чи просто прохожих я спробую розповісти нижче.

 

 

 

Для початку деякі правила техніки безпеки, суто для ЛМ, про які треба ЗАВЖДИ пам’ятати:
1. Найперше і найнебезпечніше – це лінії електропередач (ЛЕП), ні на секунду не можна забувати про те що у Вас в руках вудлище довжиною часто більше 6-и метрів + Ваш зріст = удар струмом, що у половині випадків закінчується летально (до речі не обов’язково торкатись ЛЕП, інколи достатньо наблизити кінчик вудлища на відстань до 0.5 метра до проводу і ага)… Звідси перше правило: по березі завжди пересуватись лише зі складеною вудкою (це, до речі, вбереже її від поломки після незграбного падіння на слизьких плитах).
2. Часто буває так, що рибка «стоїть» на 20 см. далі ніж довжина вудлища і рибачок намагаючись опустити мормишку їй під носа сам падає у воду, а якщо це сталось восени, та ще берег слизький і обривистий – наслідки такого купання можу бути …
3. Пісок – це ворог, якщо він потрапляє на стики колін вудлища – риболовлю слід негайно припинити і зайнятись ретельною чисткою-промивкою, інакше такому вудлищу буде амба.
4. На риболовлю, при можливості, краще ходити в компанії, бо ківочнику не завжди щось «світить» на пляжі, часто доводиться відходити від стежок і лізти в «дєбрі», теж саме стосується риболовлі в забродах – не знаєш броду – не лізь у воду.


Отже, ми на водоймі, врахувавши погодні умови (вітер – перший ворог ЛМ, він не дає можливості зробити потрібну проводку), час доби (в різну пору риба «стоїть» в різних місцях), а також власне бажання (сьогодні мені треба наловити окунців на уху, а взавтра карасиків на жарку?) – вибираємо місце майбутньої риболовлі.

Тут один із найважливіших моментів, де новачки роблять помилку, а саме: у більшості випадків не варто затримуватись на одному місці впродовж тривалого часу; ЛМ – динамічний вид риболовлі, так як і спінінг. Бувають звичайно випадки, коли місце працює зранку до вечора, але це велика рідкість, як правило після однієї крупної рибки, або пари-п’ятірки середніх, місцю треба дати перепочинок від кількох хвилин до години.

Корисним буде також підкормити рибку перед відходом (я використовую, як правило, суміш макухи і крупної вареної пшениці). При пошуку рибки враховуйте також пору року, наприклад весною і літніми ранками немає великої потреби бігати як угорєлому за рибою, набагато ефективніше буде вибравши більш-менш привабливе місце і закормивши його, чекати доки рибка сама припливе, а осінню, влітку в полудень і ближче до зими варто побігати – рибка часто стоїть на місці і сама не бажає шукати корм, тому рибалка мусить подати мормишку їй «під носа»?

В наступних статтях мова піде про конкретні місця стоянки деяких видів риб. Всім НХНЛ!!!

Коментарі